…ovat vegaanisia ja gluteenittomia eivätkä löyhkää eivätkä maistu eivätkä kalskahda punssille eivätkä rommille eivätkä edes karvasmantelille! Toki makuja on monia mutta kunhan sanon. Meillä leivotaan näitä päivästä, kuukaudesta ja vuodenajastakin riippumatta. Porkkanakakun tapaan nämä muffinssivuokiin annosteltavat runebergintortut ovat maukas vaan ei liian makea herkku hetkeen kuin hetkeen. Yksi syy siihen, miksi meillä leivotaan näitä erityisesti tänä talvena aika paljon, on että pihan villiintyneistä vadelmapuskista tai viidakko se jo taitaa olla tuli viime kesänä yli 8 kiloa satoa! Kahdeksan kiloa! Se on saman verran kuin mitä olen pruukannut pakastaa mustikkaa. Koska nämä neljän vuodenajan runeberginmuffinssimme saivat keliaakikkoystävältäni siis parhaan runebergintortun tittelin ikinä, minä joka mielelläni leivon nykyään vegaanista, jaan tämän keittiössämme kultivoituneen ohjeen nyt Runebergin päivän kunniaksi myös teille.
Muffinsseihin (n. 22 kpl) tarvitset:
3 dl rypsiöljyä
2 dl fariini- tai muscovadosokeria
1 dl sokeria
3 dl omena- tai päärynäsosetta
0,5 tl suolaa
4 dl gluteenittomia jauhoja (tai 2 dl riisijauhoja ja 2 dl maissijauhoja)
3 tl leivinjauhetta
3 dl mantelijauhoa
0,5 dl kookosjauhoa
0,5 dl pofiber-perunakuitujauhetta
2 tl kardemummaa
0,5 dl hasselpähkinärouhetta
Lisäksi paperisia muffinssivuokia, tomusokerikuorrutetta (voit tehdä itse tai helpoin on kaupasta Dr. Oetkerin sokerikuorrute) ja nimenomaan sitä vadelmahilloa. Jos puskasi ovat olleet yhtä anteliaat kuin meillä, kiehautat kätevän hillon vaikkapa tällä Dansukkerin ohjeella. Näitä muffinsseja varten riittää, kun käytät vadelmia vaikkapa 400 grammaa ja hillosokeria vastaavasti 200 g, ja hilloa jää silti hieman yli seuraavan päivän lettukesteihin, esimerkiksi nyt niihin.
Leivo parhaat vegaaniset ja gluteenittomat runebergintortut näin:
Sekoita kulhossa rypsiöljy, sokerit, hedelmäsose ja suola.
Sekoita toisessa kulhossa keskenään ensin gluteenittomat jauhot ja leivinjauhe ja sekoita sitten joukkoon muut jauhot (manteli- ja kookosjauho sekä pofiber) ja kardemumma.
Sekoita sitten jauhoseos nesteisiin (öljy ym.) vaikka ihan käsivatkaimella ja lisää sekoittamisen loppuvaiheessa hasselpähkinärouhe. Mantelirouhe käy myös, jos hasselpähkinärouhetta ei ole. Pofiber aiheuttaa sen, että taikina on aluksi löysempää, mutta jo taikinaa vuokiin annostellessasi huomaat että taikina jäykkenee.
Jaa siis taikina annosvuokiin. Melko täyteen saa laittaa, sillä nämä eivät ihan kovin paljoa uunissa kohoa. Paista 175 asteessa uunista riippuen 20 min. Vadelmahillo on hyvä tehdä hyvissä ajoin, jotta se ehtii hyytyä kunnolla, tai toki voit keitellä sitä kasaan. Kun sekä tortut että hillo ovat jäähtyneet, piirtele muffinssien pintaan sokerikuorrutteella ympyröitä ja täytä ympyrät sitten vadelmahillolla. Vinkki: mitä suurempia ympyröitä piirtelet, sitä enemmän saat mahtumaan yhteen torttuun sekä sokerikuorrutetta että vadelmahilloa ja kukapa ei tykkäisi sokerikuorrutteesta ja hillosta?
Kuvassa neljä olen kerännyt jälleen kerran ison taikinakulhon täyteen vadelmaa ja huom. vyölaukku! Oleellinen varuste, jossa säilyttää puhelinta äänikirjan kuunteluun, sillä kahdeksan kilon vadelmasaaliin keräämisessä vierähti viime kesänä tunti jos toinenkin. Kausikin kesti viikkotolkulla. Vitoskuvan söpö keraaminen tarjotin on Ketunpesän valikoimasta. Ostin sen itselleni palkinnoksi muutama vuosi sitten, kun olin saanut ensimmäisen romaanikäsikirjoitukseni sillä tavalla ”valmiiksi”, että uskalsin lähettää sen kustantamoihin. Kirjoitin valmiiksi lainausmerkkien sisään, sillä hehe, kuinka mikään käsikirjoitus voisi ikinä olla valmis? No joo! Kirjoittamisjutuista lisää tuonnempana.